• +420 725 419 680 Po-Pá 9-15 h
  • Facebook

Kabelky a etiketa – Znáte společenské konvence?

12.10.2017, 21:59

Možná to ani nevíte, ale pravidla etikety se vztahují i na kabelky. Chcete-li být ve společnosti skutečnou dámou na úrovni, měla byste znát některé společenské konvence. Připravili jsme pro vás přehled zásadních pravidel etikety, která se týkají kabelek. Nebojte, nejde o nic složitého. Zapamatujete si je během chvilky.

Dámská kabelka patří jen do ženských rukou

Nikdy nenechávejte svého partnera, aby vám podržel nebo dokonce nesl vaši kabelku. Do mužských rukou patří jen pánská taška. Může vám však pomoci s kufrem nebo jiným těžkým zavazadlem, což každý gentleman považuje za samozřejmost.

Noste jen kabelku vhodnou k dané příležitosti

Zpravidla ženy toto pravidlo dodržují. Doplněk má odpovídat dané společenské příležitosti. Na ples vyrazte s elegantní menší kabelkou nebo psaníčkem. Pro obchodní jednání a do práce jsou určeny business kabelky. Na nákup vyrazte s prostorným shopperem. K neformálním příležitostem se hodí např. crossbody kabelka.

 

Kam s kabelkou? 

Jakmile navštívíte např. kavárnu nebo restauraci, je třeba si kabelku někam odložit. Jenže kam?

Hlavně ne na zem!

Mnoho žen svůj doplněk prostě položí na zem, což je však společenské faux pas. Navíc si můžete kabelku ušpinit a na její povrch se přenese množství bakterií

Ani opěradlo židle není to pravé

Kabelku není vhodné ani zavěsit na opěradlo židle. Váš doplněk totiž ztrácí svůj tvar, navíc to je neestetické řešení. 

Také stůl je zapovězen

Dalším nepřijatelným místem k odložení kabelky je stůl. Je to velmi neslušné i nehygienické. Obdobné pravidlo platí také v případě mobilu a peněženky. Rovněž nepatří na stůl.

Ideální místa pro kabelku

Při formálních akcích si kabelku umístěte na židli za svá záda. V takovém případě seďte vzpřímeně, vaše pozadí se nachází jen na části židle. Pokud máte mini kabelku či psaníčko, můžete si je položit na kolena. V lepších podnicích bývá na kabelku připraven speciální stoleček. Jestliže jste na neformálním setkání s přáteli, odložte si klidně svůj doplněk na volnou židli vedle vás. Další možnost představuje pořízení speciálního háčku na kabelky, který přichytíte k desce stolu. Jedná se o nový módní trend současnosti. Vypadá hezky a je praktický.